10 powodów, dla których powinieneś spróbować masła SHEA

10 powodów, dla których powinieneś spróbować masła SHEA

10 powodów, dla których powinieneś spróbować masła SHEA

masaż masłem shea

Masło SHEA to olej roślinny, pochodzący z afrykańskiego drzewa masłosz Parka (Butyrospermum parkii Vittelaria parradoxa).
Drzewo rośnie w środkowej i zachodniej Afryce, a mieszkańcy kontynentu wykorzystują je w kuchni, kosmetyce a nawet jako lekarstwo.
Roślina wykształca duże jajowate, skórzaste liście, zebrane w pęki na końcach gałązek, oraz kwiaty kremowobiałe, pachnące heliotropem.
Owocem jest eliptyczna, żółtozielona lub żółta jagoda (wielkości brzoskwini), mająca jedno duże (do 2,5 cm długości) nasienie
– okrągławe, czerwonobrązowe. Drzewo owocuje obficie, raz w roku i może żyć do 300 lat.
Z rozgniecionych owoców wygotowuję się tłuszcz, który później Afrykańczycy stosują m.in jako margarynę.

 
Masło SHEA jest bardzo popularne w kosmetykach, a nawet tworzy ich podstawę, jeśli w składzie zajmuje jedno z pierwszych miejsc.
Bywa więc zamiennikiem dla paraffinum liquidum – pochodnej ropy naftowej, która nie działa korzystnie na naszą skórę.
Jeszcze raz zatem radzimy CZYTAĆ SKŁAD, ponieważ wielu producentów wykorzystuje super działanie masła SHEA pisząc
o nim wielkimi literami na produkcie, natomiast w składzie okazuję się, że znajduję się masła jest tyle co nic…
Najlepiej więc kupować masło w czystej postaci w bio sklepach lub w zaufanych firmach, zwracając uwagę na proces rafinacji,
gdyż produkt zostaje uszczuplony o składniki aktywne.

 

Dlaczego powinieneś spróbować korzystać z dobrodziejstw masła SHEA?

1. Regeneruje i odżywia skórę pozostawiając na niej płaszcz lipidowy, działający:
– odżywczo
– nawilżająco
– tworzą ochronny film na powierzchni skóry
– zmiękczają i wygładzają
– nawilżają skórę
– poprawiają elastyczność skóry
– radzą sobie z takimi problemami jak trądzik, egzemy, łuszczyca, rozstępy czy cellulit
– poprawiają stan włosów i paznokci.

2. Zawarta w nim witamina A i E pomaga redukować zmarszczki wywołane m. in. przesuszeniem naskórka

3. Jest naturalnym, filtrem UV
Chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, bez potrzeby stosowania barwników, które zwykle znajdują
się w kosmetykach.

4. Zamyka szczeliny w strukturze włosa likwidując ich porowatość
pomaga w ich regeneracji, stosowany na końcówki włosów, chroni je przed przesuszeniem pod wpływem słońca i słonej wody.

5. Zawiera witaminę F
która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie

6. Posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne
Stąd jego lecznicze działanie, w Afryce stosowany jako naturalny antybiotyk

7.  Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry
poprzez wiązanie wody (obniża współczynnik TEWL) zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze

8. Poprawia kondycję w takich zaburzeniach jak:
-pęknięcia skóry np. na piętach czy łokciach
-stwardnienia skórne
-uszkodzenia skóry spowodowane wysoką temperaturą oraz radioterapią

9. Dla ochrony skóry dzieci
Nie ma substancji dodatkowych (czyste masło), a więc nie posiada żadnych uczulających składników

10. Nie pozostawia tłustej warstwy, długo pozostaje w głębszych warstwach skóry

 

Masło Shea to idealny kosmetyk dla kobiet w ciąży, redukuje rozstępy i nie posiada sztucznych dodatków.

Masło świetnie sprawdza się w jako produkt do masażu, rozgrzewając naskórek wprowadzimy więcej substancji pozytywnych.
Równie dobrze sprawdza się w balsamach do ciała, ust i włosów, w szamponach i odżywkach, mydłach, szminkach, maściach
oraz w różnego rodzaju kremach (do twarzy włącznie).

Wspaniale sprawdza się w formie surowej jak i w postaci dodatku do kosmetyków.

Podziel się
Share